Čustveno izsiljevanje

By Rok 8 months ago
Home  /  Vedeževanje  /  Čustveno izsiljevanje

Strupeni odnosi med starši in otroci, v partnerstvu, med sodelavci in še bi lahko naštevali… To so te sorte odnosi, ki nas totalno vržejo na tla in imajo posledice na psiho in organizem pri tistemu, ki je žrtev čustvenega izsiljevanje.

KDO SO ČUSTVENI IZSILJEVALCI?

Obstaja tudi izraz “čustveni vampirji, energetske pijavke” in še več bi se našlo v pogovornem slengu. A to so v bistvu ljudje, ki jih je strah, pogosto z težko preteklostjo in nepripravljeni na spremembe v življenju – spremembe, katerih pobuda bi bili oni sami. Nad svojimi žrtvami vršijo čustven pritisk v obliki ustrahovanja (če ne boš naredil/a to in to, sledijo posledice), ki jih seveda določi izvajalec čustvenega izsiljevanja. Vse dokler žrtev ne popusti pritisku in slepo sledi svojemu manipulatorju. Čustveni vampirji lahko svoj pritisk izvajajo nad nesamozavestnimi in prestrašenimi ljudmi. Žrtve so stalno v strahu in živijo “na minskem polju” in se po njem sprehajajo z pretvezo čez oči. Nikoli ne vedo, kdaj bo izbruhnil prepir. Čustvenim vampirjem enostavno nikoli ni dovolj. Vse zahtevajo takoj, sedaj in ta trenutek. Običajno so po značaju črnogledi, ampak niso škodoželjni.

PRESTOPANJE MEJ

Pri svojih žrtvah stalno prestopajo meje v odnosu, jih nikakor ne spoštujejo in so vedno (vsaj mislijo) korak pred žrtvijo. Za njih beseda “ne” ne obstaja. Niti kritike ne prenesejo dobro. Pogosto krivijo usodo za slabe stvari, ki se jim pripetijo, za svoj boljši vsakdan pa ne bi naredili popolnoma nič. Šele ko je njihova žrtev čisto izpita, se mogoče malce ustavijo. Zanje je tudi značilno, da bolehajo za katero od duševnih motenj, ko so anksioznost, depresija, shizofrenija, bipolarna motnja…

KAJ SI ŽELIJO ČUSTVENI IZSILJEVALCI?

Vsi, vključno z njimi si želijo, da bi bili ljubljeni. Žene jih v bistvu strah pred zapustitvijo in porazom. V prepiru z njimi ne moremo zmagati na noben način – pa niti ne gre za zmago, vendar za medsebojno sodelovanje v normalnem odnosu.

POSLEDICE, KI JIH ČUSTVENO IZSILJEVANJE PUŠČA NA ŽRTVAH:

  • Duševne motnje
  • Strah
  • Nizka samozavest
  • Težko navezovanje stikov
  • Težje vključevanje v skupine
  • Slabo funkcioniranje v partnerskih in medsebojnih odnosih

KAKO SE REŠITI TEŽAVNIH ODNOSOV?

Vedeti moramo, da odnosa največkrat ne moremo kar tako prekiniti, sploh če gre za odnos med starši in otroci. Moramo se naučiti sprejeti svoj del krivde, kajti čustveni izsiljevalci nam vcepljajo ravno ta občutek krivde, za del, ki ga oni ne sprejmejo. Zato prepir ne prihaja v poštev. Niti na začetku zagovarjanje svojega stališča ne, kajti v vsakem primeru bodo naleteli na gluha ušesa. Tem ljudem se moramo naučiti postavljati meje in reči ne. Sprva bo to težko, ampak če bomo delali na sebi v smislu osebnostne rasti in razvoja smo že naredili ogromno. Vsak odnos nas nečesa uči o nas samih. Torej začeti moramo pri sebi. Šele, ko bomo popolnoma neodvisni, bomo lahko naredili korak dalje. Če bomo poskušali tem ljudem dopovedati, da delajo veliko napako, se sprva to ne bo vcepilo v njihovo zavedanje. Torej, poiščimo odgovore v nas samih.

Category:
  Vedeževanje
this post was shared 0 times
 000

Sem vedeževalec Rok in tukaj sem za Vas, da vam s svojimi nasveti in vpogledi v Tarot karte, Angelske karte ter s pomočjo nihala pomagam na vaši osebnostni in duhovni poti. Poleg brezplačnih nasvetov vam je na voljo tudi osebno vedeževanje po garantirano najnižji ceni.

Facebook
Twitter
Instagram

Z uporabo strani se striniate s piškotki. Več informacij

Stan uporablja piškotke za optimalno delovanje in uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem uporabe strani ali s klikom na "Sprejmi" se s tem strinjate.

Zapri