Meditacija

By Rok 3 leta ago
Home  /  Vedeževanje  /  Meditacija

Pri meditaciji gre za doseganje duhovnega razodetja in spokojnosti, s pomočjo osredotočenega uma.
Meditacija ima močne korenine v vzhodnjaški duhovnosti, ampak imajo prav tako enake poglavitne značilnosti tudi oblike meditacij v drugih kulturah.

Transcendentalna oblika meditacije, ki se je razvila v sredini dvajsetega stoletja je pomembna predvsem zaradi svojih zdravilnih lastnosti – tudi psihologi se v zadnjem času posvečajo zmanjševanju stresa s pomočjo meditativnih tehnik.

Meditacija je prav tako postala ena glavnih značilnosti budizma in Buda sam naj bi dosegel razsvetljenje skozi meditacijo.

V budizmu se največkrat ponavadi osredotočajo na šamanto, ki jo je moč prevesti kot „mirno bivanje“, pri kateri se meditativno osredotočamo na eno samo misel ali mantro, da bi dosegli spokojnost, njen cilj pa je med drugim tudi spoznati pravo naravo stvarnosti.

Večina izmed oblik meditacije najbolj poudarja potrebo po umiritvi uma in s tem posledično odstranitvi stresa in sploh vsakdanjih, motečih misli. Tako dosežemo stanje imenovano pasivna čuječnost in se osredotočimo na samo eden element. Narava in lastnosti tega elementa so si lahko med seboj precej različni. Najpogostejši fokus je proces dihanja.

V transcendentalni meditaciji (Ponavljanje manter, ki popelje k dvignjenemu stanju zavesti), je fokus osebna izbrana mantra. V tibetanskem budizmu je to mandala (krožna grafična prestavitev vesolja), v krščanstvu pa je to lahko zgolj molitev, kot sta očenaš ali zdravamarija.

Meditiranje

Preden začnemo meditirati, je priporočljivo opraviti obrede za pripravo na meditacijo. Najbolj priporočljiva in najpogostejša je drža s prekrižanimi nogami in zravnanim hrbtom.
Nekateri tudi prižgejo kadilo in meditacijsko glasbo.

Najpomembnejša korist meditacije je popolna sprostitev. Pomaga ublažiti stres in doseči notranji mir, po katerem vsi v današnjem svetu tako hrepenimo. Veliko psihologov in psihiatrov jo priporoča kot del zdravilne terapije pri anksioznih motnjah in napadih panike.

Na splošno pa meditacija velja kot pomembno orodje za izboljšanje mentalnega, čustvenega ter socialno vsesplošnega dobrega počutja. Zaslediti je čedalje več znanstvenih dokazov o tem, da meditacija krepi imunski sistem, uravnoteži um in telo ter izboljša spomin in okrepi našo ustvarjalnost. Dolgoročno izvajanje meditacije blagodejno vpliva na procese kot so srčni utrip, hitrost presnove in krvni tlak.

Meditacija je prav tako pomembna v krščanstvu, kot meniška praksa z molitvijo iz biblije, moč jo je pa tudi zaslediti v judovski veri – v kabali in islamu.

Meditacija naj bi izvirala iz vedskega hinduizma in je do danes ostala pomemben del starodavnega taoizma in joge.

Upam, da ste v mojem članku izvedeli kaj zanimivega o meditaciji, moj namen pa je bil predvsem Vas prepričati, da poskusite z raznimi meditativnimi tehnikami ter tako izboljšate psihofizično počutje.

Vedeževalec Rok

Category:
  Vedeževanje
this post was shared 0 times
 100

Sem vedeževalec Rok in tukaj sem za Vas, da vam s svojimi nasveti in vpogledi v Tarot karte, Angelske karte ter s pomočjo nihala pomagam na vaši osebnostni in duhovni poti. Z vedeževanjem se ukvarjam z vso ljubeznijo in spoštljivim pristopom. Pokliči me na 090 30 13 ali pošlji SMS: VIZIJA na 6060.

Facebook
Twitter
Instagram

Z uporabo strani se striniate s piškotki. Več informacij

Stan uporablja piškotke za optimalno delovanje in uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem uporabe strani ali s klikom na "Sprejmi" se s tem strinjate.

Zapri