Pomeni run

By Rok 2 years ago
Home  /  Vedeževanje  /  Pomeni run
Pomeni run

Kaj so rune?

Rune sem kot take, že predstavil tukaj na mojem blogu. Zdaj se bomo pa bolj poglobili v posamezen pomen le teh.

Mnogi pravijo, da so rune izmed vseh sistemov prerokovanja med najbolj zapletenimi, v večini zaradi zapletenosti posameznega pomena. Medtem, ko tarot karte slikovno in vizualno uporabniku približajo pomen, pa rune delujejo na drugačen način. Na njih je narisan ali vrezljan samo en simbol, katerega moramo interpretirati in tistim, ki so resnično vizualni tipi (da si pomene kart ali ostalih prerokovalnih sredstvih zapomnijo na podlagi ilustracije) lahko dela težave.

Dandanes so rune na voljo v različnih materialih, kot so les, kamen, kristali a zlahka jih izdelamo tudi doma, kakor sem jih tudi sam in služijo odlično! Uporabljamo pa jih lahko tudi kot talismane, ko želimo rešiti določen problem.

Načini metanja run

Mogoče jih je metati na več načinov, vsak si najde svojega ali pa jih več hkrati kombinira.

  • Lahko jih zložimo z licem navzdol in potem naključno izberemo in postavimo v izbrano polaganje – postavitev.
  • Najpreprostejši način je ta, da jih v mošnjičku stresamo, medtem, ko se osredotočamo na vprašanje in jih nato nekaj izberemo, primemo v roko in vržemo na podlago. Zatem razbiramo samo tiste, ki so obrnjene s simbolom – licem navzgor. Če runa prekriva drugo, te razbiramo skupaj in lahko nakazuje tudi oviro na tem področju vprašanja.
  • Lahko pa jih tudi poljubno izvlečemo iz mošnjička – eno, dve ali tri in razbiramo v postavitvah kot pri tarotu.

Rune kot talismani

Lahko jih uporabljamo tudi kot talismane in sicer izberemo tisto, katere pripisan pomen služi tistemu, kar želimo doseči, podobno kakor pri kristalih. Možno jih je uporabiti tudi kot fokus pri meditaciji.

SESTAVA RUN:

  • Prvi et; vlada mu boginja Freja in ta et opisuje osnovne življenjske okoliščine in področja.
  • Drugi et; vlada mu Hagal – ta ponazarja stvari, ki naj bi bile izven našega nadzora.
  • Tretji et; Tiru – opisuje in ponazarja spremembo.

Pomeni run:

Fehu:

Blaginja, nagrada za pretekli trud, okrepitev – čustvena in fizična.

Pripadajoča črka: F

Drevo: Bezeg

Kristal: Zeleni Ahat

Simbolika: rogovi

Barva: Rdeča

Pomen na preroški ravni: Ta runa simbolizira surovo in prvinsko energijo širitve. Njeno ime pomeni “govedo” in pomen sovpada s tem tudi na preroški ravni – kjer nakazuje uničenje in stvaritev, prav tako kakor govedo tradicionalno ne služi samo prehrani ter udobju, temveč tudi kakor plačilo darov. Runa fehu ima lastnosti tako pridobivanju kakor izgubljanju materialnega. Ponazarja stalno kroženje denarja. Nakazuje tudi pot, kako zaslužiti denar in ga porabiti.

Uruz:

pomen run

Pripadajoča črka: U

Drevo: Breza

Kristal: Granat

Simbolika: Oblikovanje ter manifestacija

Barva: Temno zelena

Pomen na preroški ravni: Tej runi pripisujemo pomen manifestacije in ustvarjalne moči Vesolja. Med pomene rune Uruz spada povezanost s predniki in njihovo tradicijo. V sebi nas nagovarja k ideji o svobodi, vendar lahko s pretiravanjem ta svoboda postane tudi samotna. Pomeni združenje – skupnost posameznikov z istimi željami, prizadevanji in nameni.

Thurisaz:

pomen run

Pripadajoča črka: th

Drevo: Glog

Kristal: Safir

Simbolika: Obramba, uničenje

Barva: Rdeča

Pomen na preroški ravni: Thurisaz runo in njen pomen lahko razumemo kot tako, ki ruši vse škodljivo, obenem pa ščiti vse, kar ji veliko pomeni. Iz tega lahko razberemo, da je to runa zaščite, njen simbol pa predstavlja kladivo. Ta simbol lahko razumemo tudi kakor trn, ki varuje cvet rože pred uničenjem. Nakazuje tudi ohromelost in strah pred spremembami.

Ansuz:

Ansuz

Pripadajoča črka: A

Drevo: Jesen ali hrast

Kristal: Smaragd

Simbolika: Odinov plašč

Barva: Temno modra

Pomen na preroški ravni: To je runa znanja, modrosti in magije ter prejemanja in izražanja. Ta runa predstavlja Odinovo prvo srečanje z runami. Nakazuje božanstvo, intuicijo in komunikacijo. Na negativni ravni pomeni sleparstvo, posredovanje ali prevaro. Na ljubezenskem področju nakazuje pripadnost in pomembnost prijateljstva in sodelovanja. Moramo biti iskreni. Na vidiku je lahko dar ali obisk.

Rad:

pomen run

Pripadajoča črka: R

Drevo: Hrast

Kristal: Krizoprast

Simbolika: Kolesa – kočija

Barva: Svetlo rdeča

Pomen na preroški ravni: Rad kot runa potovanj lahko nakazuje potovanje dobesedno ali v prispodobi – fizično ali duhovno. Na ljubezenskem področju lahko nakazuje poroke, na vseh področjih pa pomeni veselje in navdušenost. Pomeni tudi, da bodo stvari rešene na finančnem področju in da bodo posli uspevali. Nakazuje pozitivne spremembe.

Kenaz:

pomen run

Pripadajoča črka: K

Drevo: Bor

Kristal: Hematit

Simbolika: Plamen od bakle

Barva: svetlo rdeča

Pomen na preroški ravni: Navdih in rešitve problemov sovpadajo s pomenom te rune. Nemalokrat nakazuje tudi začetek nečesa popolnoma novega. To runo zlahka pripišemo umetnikom in obrtnikom. Na področju odnosov nakazuje na erotiko, na finančnem pa nas svari pred vlaganjem, nakazuje pa lahko tudi konjičke in naše nasledstvo.

Gyfu:

pomen run

Pripadajoča črka: G

Drevo: Brest in jesen

Kristal: Opal

Simbolika: radodarnost – darilo

Barva: temno modra

Pomen na preroški ravni: Ta runa pomeni na področju ljubezni popoln odnos v obliki daru bogov. Lahko nakazuje tudi zaroko. Velikokrat, kakor že iz njenega simbola X razberemo gre za križanje dveh poti. Na področju kariere nakazuje nagrado za trdo delo.

Wyn:

pomen run

Pripadajoča črka: W

Drevo: Hrast, jesen

Kristal: Diamant

Simbolika: Zastava

Barva: Rumena

Pomen na preroški ravni: Run Wyn pomeni harmonijo in povezovanje. Pomeni čas, ko smo v harmoniji sami s seboj. Je tudi runa prijateljstva. Nakazuje globoko povezanost s partnerjem ter zdravo, harmonično spolnost. Na finančnem oziroma kariernem področju nakazuje, da smo za seboj pustili slabo obdobje. Poiskati moramo resnico in bomo dobili poplačilo za svoje delo – tudi v denarni obliki.

Hagalaz

Pripadajoča črka: H

Drevo: Tisa, hrast

Kristal: Oniks

Simbolika: Sprememba

Barva: Modra

Pomen na preroški ravni: To runo simbolično povezujemo z nevihto in točo, ki potemtakem prinaša zastoj in zahteva nujno spremembo naših ciljev. Na ljubezenskem področju simbolizira nemirno obdobje in nepričakovan razplet dogodkov. So pa to dolgoročno dobre spremembe. Tudi na finančnem področju in področju kariere ponazarja zastoje in moramo na stvari pogledati z drugega zornega kota.

Naudhiz:

Pripadajoča črka: N

Drevo: Bukev

Kristal: Lazorit

Simbolika: Potreba

Barva: Črna

Pomen na preroški ravni: To je runa potreb in nujnosti. Poimenujemo jo tudi oblikovalec usod in za vsako težavo prinaša rešitev. Področje čustev pod vplivom te rune nakazuje, da si moramo vzeti čas za premislek. Prav zna se zgoditi, da sami sebi predstavljamo največjega sovražnika. Pri vprašanjih v zvezi z denarjem nas runa svari, da ne ponavljamo napak in preteklosti.

Isa:

Pripadajoča črka: I

Drevo: Jelša

Kristal: Tigrovo oko

Simbolika: Prvinski potok ledu

Barva: Črna

Pomen na preroški ravni: Ta runa predstavlja posameznikovo misel in jaz, ko smo popolnoma osrediščeni v miru uma, telesa in duha. Pomeni, da smo na določeni točki v življenju zastali in se ne premaknemo dalje. Tudi na področju odnosov nakazuje ohladitev, pri katerem moramo uporabiti intuicijo, da rešimo težave. Na službenem področju nakazuje vsesplošno nezadovoljstvo. Pod vplivom te rune ne vlagajte finančno.

Jera:

Pripadajoča črka: J

Drevo: Hrast

Kristal: Karneol

Simbolika: Življenjski cikli

Barva: Modra

Pomen na preroški ravni: Pri tej runi radi rečemo, da bližnjice ne obstajajo. Za vse, kar imamo ali smo imeli se je potrebno pošteno potruditi, sploh kadar ta runa pade za ljubezensko področje. Na finančnem področju lahko simbolizira napredovanje v službi, na bolj splošni ravni pa nagrade za naš pretekli trud.

Eihwaz:

pomen run

Pripadajoča črka: Glas me I in E

Drevo: Tisa

Kristal: Topaz

Simbolika: Steber drevesa

Barva: Temno modra

Pomen na preroški ravni: Predstavlja drevo svetov in nakazuje njihovo medsebojno povezavo. Na ljubezenskem področju nemalokrat napoveduje konec ljubezenskega razmerja ali pa vsaj korenito preobrazbo. S našim izbrancem lahko sicer ostanemo še naprej v dobrih odnosih. Pri financah ali službi nakazuje zamenjavo službe, ki nam bo prinesla dolgotrajno zadovoljstvo.

Peorth:

pomen run

Pripadajoča črka: P

Drevo: Bukev ali trepetlika

Kristal: Akvamarin

Simbolika: Posodica za kockanje

Barva: Črna

Pomen na preroški ravni: Kot zelo posebna runa simbolizira našo karmo in je zato runa vzroka in posledice. Štejemo jo tudi med runo jasnovidcev in vedeževalcev. Za samske je na ljubezenskem področju še posebej obetavna, saj nakazuje usodna srečanja in izpolnitev sanj. Tudi na finančnem področju je zelo močna in pomeni, da nam bo trud poplačan, lahko pa tudi dedujemo.

Elhaz:

pomen run

Pripadajoča črka: Z, po novejši interpretaciji pa tudi R

Drevo: Hrast

Kristal: Ametist

Simbolika: Rogovi losa, zaščita

Barva: Zlata

Pomen na preroški ravni: Pomeni zaščito in odganja grožnje iz naših življenj, uporabljali so jo pa tudi kot zaščitni – magični urok pri bojevanju. V odnosih ne smemo pretiravati in moramo vzpostaviti ravnovesje. Na kariernem področju se nam nakazujejo napredovanja, sploh po finančno bolj slabših obdobjih.

Siegl:

pomen run

Pripadajoča črka: S

Drevo: Brin

Kristal: Rubin

Simbolika: Strela

Barva: Srebrna

Pomen na preroški ravni: Runa Sonca – Siegl predstavlja našo energijo in pomeni nadnaravno moč in izvirnost, ki je cilj nas vseh. Na romantičnem področju moramo ob tej runi biti spogledljivi, saj so nam zvezde naklonjene. Edino, kar se moramo paziti na področju denarja je to, da si ne naložimo preveč stvari, kolikor jih lahko obvladujemo.

Tyr:

pomen run

Pripadajoča črka: T

Drevo: Hrast

Kristal: Korala

Simbolika: Bog neba ali puščica

Barva: Svetlo rdeča

Pomen na preroški ravni: Podoba rune Tyr simbolizira streho sveta ter steber, ki ločuje nebo in naš planet, posledično preprečuje zrušenje, ki bi nastalo, če bi se podrla. Dogodki na ljubezenskem področju imajo vsekakor ključni pomen za prihodnost. Moramo se potruditi, da bi pridobili partnerja. Na službenem področju se moramo postaviti na svoje noge in oblikovati zdravo samopodobo.

Beorc:

pomen run

Pripadajoča črka: B

Drevo: Breza

Kristal: Mesečev kamen

Simbolika: Prsi matere zemlje

Barva: Temno zelena

Pomen na preroški ravni: Runa Beorc vlada rojstvom, življenjem in smrti – s čimer so povezani obredi. Predstavlja tudi preobrazbo. Zelo dobrodošla runa za ljubezenska vprašanja, saj nakazuje vrhunec sreče v ljubezenski zvezi. Pri denarnem področju ponazarja blaginjo in posli, ki se jih lotimo nam gredo odlično od rok.

Ehwaz:

pomen run

Pripadajoča črka: E

Drevo: Hrast

Kristal: Islandski kalavec

Simbolika: Dva konja

Barva: Bela

Pomen na preroški ravni: Na splošnem področju pomeni zaupanje, moč in zvestega prijatelja ali zvesto predanost določeni stvari v življenju. V ljubezni pomeni spremembe in pomembna poznanstva. Nakazuje tudi stik z naravo. Na potovanju lahko srečamo tistega “pravega” ali “pravo”. Na kariernem področju tej runi niso tuja niti javna priznanja in lahko združimo več poti.

Mannaz:

pomen run

Pripadajoča črka: M

Drevo: Bodika

Kristal: Granat

Simbolika: Človek

Barva: Temno rdeča

Pomen na preroški ravni: To je runa, ki je zaradi svoje simbolike neposredna vez med Bogom in človekom. Na področju odnosih temelji na duhovni inspiraciji in ne vsebuje toliko seksualnega pomena. V službi in karieri predstavlja uspehe, predvsem pa opozarja, da z skupinskim delom – skupnimi močmi lahko dosežemo dosti več.

Laguz:

pomen run

Pripadajoča črka: L

Drevo: Vrba

Kristal: Biser

Simbolika: Val

Barva: Temno zelena

Pomen na preroški ravni: Runa Laguz je runa iniciacije. V krščanstvu je ponazorjena kot simbol nedolžnosti. Na ljubezenskem področju moramo slediti svoji domišljiji in prav lahko se nam obeta princ na konju. Na vseh ravneh nakazuje potovanje. Pri naših poslih ali službi bomo tukaj največ dosegli z ustvarjalnostjo.

Ing:

pomen run

Pripadajoča črka: Ng

Drevo: Jablana

Kristal: Jantar

Simbolika: Bog zemlje, osredotočenost

Barva: Rumena

Pomen na preroški ravni: Novi začetki in vznemirjenje niso nič nepoznanega tej runi. Načrti nam lahko zelo dobro uspejo. Na področju ljubezni moramo za vzajemni uspeh in ljubezen iskati sebi podobno misleče ljudi. Na finančnem področju pomeni, da bomo vse probleme kmalu rešili, sploh, če bomo čimprej zaključili s preteklostjo.

Dagaz:

pomen run

Pripadajoča črka: D

Drevo: Smreka

Kristal: Diamant

Simbolika: Primerljivost

Barva: Svetlo modra

Pomen na preroški ravni: To je runa modrosti, meditiranja in združitve elementov. Na situacije v našem življenju nas lahko napeljejo do tega spoznanja, da združimo navidezna nasprotja in prepoznamo nekaj novega. Na ljubezenskem področju na prvo mesto postavite sebe in svoje potrebe ter ne bodite z nekom samo zato, da imate status zveze. Na kariernem področju bodite pozorni na priložnosti, ki se vam ponujajo.

Othala:

pomen run

Pripadajoča črka: O

Drevo: Glog

Kristal: Rubin

Simbolika: Ograjena zemlja

Barva: Temno rumena

Pomen na preroški ravni: To je runa tradicij in zapuščin. Lahko pomeni dedovanje in vplivajo na celotno družino in prijatelje. Pri združevanju s partnerjem lahko imate nekaj težav, in sicer iz razloga z vključevanjem v tradicijo njegove družine ali njega samega.

 

 

 

 

 

 

 

Category:
  Vedeževanje
this post was shared 0 times
 000

Sem vedeževalec Rok in tukaj sem za Vas, da vam s svojimi nasveti in vpogledi v Tarot karte, Angelske karte ter s pomočjo nihala pomagam na vaši osebnostni in duhovni poti. Poleg brezplačnih nasvetov vam je na voljo tudi osebno vedeževanje po garantirano najnižji ceni.

Facebook
Twitter
Instagram

Z uporabo strani se striniate s piškotki. Več informacij

Stan uporablja piškotke za optimalno delovanje in uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem uporabe strani ali s klikom na "Sprejmi" se s tem strinjate.

Zapri