Vedeževanje – Rune

By Rok 6 let ago

Beseda „runa“ pomeni skrivnost. In je skrivnostna prav tako kot vedeževanje s tem čudovitim pripomočkom. Sam ga sicer v svoji praksi vedeževanja ne uporabljam, ampak bi vam vseeno rad povedal kaj več o runah samih.

Vedeževanje z runami je zelo natančno. Izvor run sega daleč nazaj v zgodovino, nekaj tisoč let nazaj na starodavna germanska in skandinavska območja današnje severne Evrope. Simboli na runah imajo korenine v nordijski mitologiji, moč je pa zaslediti, da predstavljajo živali in ostale podobe iz sveta narave.

Rune so bile prvotno posvečene Odinu, božanstvu nordijskega panteona in so povezane s prerokovanjem kot ga poznamo danes in zdravljenjem.

rune - kamni za vedeževanje

VEDEŽEVANJE Z RUNAMI V SODOBNEM ČASU

Danes najpogosteje uporabljen komplet run sestoji iz 24 črk, ki so razdeljene v tri skupine ali ete. Prav vsaka izmed njihovih simbolov se imenuje po nordijskem božanstvu. V praksi vedeževanja z runami lahko zasledimo dva sistema: kadar so rune obrnjene navzgor, imajo en pomen in kadar so obrnjene na glavo, imajo drugega.

Runska abeceda obsega 24 runskih črk od kateri je devet enakih, tudi kadar so obrnjene na glavo jih razbiramo v pokončnem položaju. Preostalih 15 črk runske abecede ima različen pomen glede na to, ali so obrnjene navzgor ali pa na glavo. Lahko pa razbiramo pomen run prav tako, kadar ležijo postrani od sredine – merkstave. Merkstave nakazujejo negativen vpliv.

Poseben čar run je prav v tem, kakor pri večini vseh ostalih vedeževalskih pripomočkih, da nam lahko pomagajo, da dobimo globlji uvid vase, svoje strahove ter osvetlimo prikrite dejavnike, ki oblikujejo našo prihodnost.

Opisujejo prav tako pozitivne kakor negativne vplive, ter nam svetujejo kako povečati prve in zmanjšati druge ter nam pomagajo sprejemati odločitve.

vedeževanje z runami

UPORABA RUN

Rune so lahko narejene iz kamna, lesa, gline, kristalov ali drugih, sicer manj pogostih materialov in so na voljo v specializiranih trgovinah z ezoteriko. Lahko pa rune, prav tako kot sem jih jaz, izdelate sami.

Prav tako kakor vse ostale pripomočke za vedeževanje, je treba z runami ravnati spoštljivo in jih shraniti v poseben mošnjiček ali vrečko in jih hraniti na varnem, kadar jih ne uporabljamo za vedeževanje.

V roke jih lahko vzameta le vedeževalec in včasih spraševalec.

Nekateri kompleti run, ki jih je danes mogoče zaslediti v trgovinah, običajno vsebujejo še eno prazno ploščico. Vsi vedeževalci je ne uporabljajo, medtem  jo drugi razlagajo kot znamenje, da so vse možnosti odprte.
To runo poimenujemo runa „vird“ in ker je prazna, je ne moremo postaviti na glavo niti v pravilen položaj.

Vsem, ki jih želite izdelati sami, dam nasvet, ki je zelo enostaven: naberite 24 oglatih kamenčkov in vanje vrežite ali narišite simbole.

Vedeževalec Rok

Category:
  Vedeževanje

Z uporabo strani se striniate s piškotki. Več informacij

Stan uporablja piškotke za optimalno delovanje in uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem uporabe strani ali s klikom na "Sprejmi" se s tem strinjate.

Zapri