Strah – prijatelj ali sovražnik?

By Rok 4 leta ago

Vsi se kdaj pa kdaj soočamo z anksioznimi občutki, depresivnim razpoloženjem in nihanjem razpoloženja. Kaj je dejansko strah – prijatelj ali sovražnik? Že to vprašanje večini ljudi samo po sebi stre odgovor, ki ga iščejo.

Kaj je strah?

Strah ali panika je občutek, ki nas navda, kadar pomislimo ali skrbimo glede nečesa negativnega (včasih tudi pozitivnega) kar naj bi se lahko zgodilo v prihodnosti. Strah je normalna človeška reakcija – proces možganov, ki vpliva na hitrejše bitje srca, boljšo mišično kondicijo in nam omogoči ukrepanje v resnično nevarnih trenutkih (kot je beg pred požarom ali naravno katastrofo). Včasih pa le ta mehanizem strahu ne deluje pravilno in se sproži prevečkrat ali ves čas. Takrat govorimo o tako imenovani anksioznosti (stanje, kjer čutimo stalno zaskrbljenost tudi brez jasnega, logičnega razloga).

Rezultat iskanja slik za fear

Kako premagati strah?

Spomnite se, kdaj vas je bilo resnično nazadnje strah? Je bilo to v šoli pred izpitom? Pri čakanju odgovora prošenj za službo? Ali pa je to vaša dnevna rutina zaradi slabih izkušenj v preteklosti in lastnih iluzij, katerih uresničitev ali ponovitev pričakujete?

Prvo kar morate tukaj, ko vas popade strah storiti je:

 • RAZMISLITE REALNO O SVOJIH STRAHOVIH; Kdaj so se resnično udejanjili? Gotovo lahko to prešteje na prste ene roke. Je to samo v vaši glavi ali pa ste ta strah pravzaprav prevzeli od nekoga drugega? Vedeti moramo, da ljudje okoli nas s svojim razpoloženjem vplivajo na nas bolj, kakor si mi mislimo.
 • KAJ BI SE ZGODILO, ČE BI SE VAŠ STRAH URESNIČIL?; Zamislite si najhujši možni scenarij zatem pa se vprašajte, mar je res tako grozno? VEDNO obstaja rešitev, ki je na dosegu roke že v sedanjem trenutku le oči morate odpreti in si predstavljati vse druge LEPE stvari, ki bi se lahko uresničile. Vedite pa, da nikoli ničesar zares ne izgubimo, kajti vse se nam vrača v ponovnih, včasih kar drugačnih oblikah…
 • MISLITE, DA VAM NIHČE NE MORE POMAGATI?; No, to dejansko vsekakor ni res! V nobenem primeru. Že sam pogovor z prijateljem, ki mu zaupate svoje težave ali usposobljenim psihoterapevtom vam lahko odstre tančico vaših strahov in razširi perspektivo. Vedno se najde pomoč.
 • POZITIVNO MIŠLJENJE IMA SVOJO MOČ: Vsaka pozitivna misel ima 10000x močnejšo frekvenco kakor negativna. In kljub negativnim mislim onemogoča, da se le te uresničijo. Videti življenje v pozitivni luči vam da tudi nadaljnjo motivacijo.

Potrebujem strokovno pomoč?

Da potrebujete strokovno pomoč psihiatra ali psihologa boste vedeli tako, kadar sami mislite, da se z nekaj zgoraj naštetimi nasveti ne morete izkopati iz težav ali jih rešiti. Strokovnjak bo jasno opredelil vaše težave, za vas poiskal najprimernejši način zdravljenja. Ljudje največkrat poiščemo pomoč, kadar je že stvar dokaj napredovala ampak nikoli ni prepozno zase in za svojo dušo narediti kaj tako potrebnega.

Rezultat iskanja slik za psychiatrist

 

Nekaj duhovnih – alternativnih nasvetov pri premagovanju strahu

Rezultat iskanja slik za reiki

 1. REGRESIJA V PRETEKLA ŽIVLJENJA; S tem procesom in tehniko odkrivanja lahko dosežemo popolni vpogled v vzorce, ki se morda vlečejo že več življenj in tako presežemo te karmične niti, pretekle strahove, ki so na nas pustili pečat. Ugledamo, da ima vse, kar se dogaja smisel in ozavestimo lekcije.
 2. ZDRAVLJENJE Z ENERGIJO; Tudi tukaj lahko usposobljen reikist ali bioenergoterapevt omogči, da energija dobro vpliva na vas in zdravi vzrok kakor tudi posledice. Navda nas z notranjim mirom, uravnovesi vaše čakre, ki tudi igrajo ključno vlogo pri našem počutju.
 3. MEDITACIJA; Umiri um in od teh tehnik ali v kombinaciji z njo še najbolj pozdravi strahove, kajti tukaj lažje razumemo sami sebe, pridemo do popolne ozaveščenosti, nadzorujemo svoje misli in svoje počutje.
 4. TIBETANSKE VAJE; Podobno kakor joga in meditacija tudi te vaje vplivajo na energijo Kundalini, da kroži po telesu, se ne počutimo več utrujeno, se lažje osredotočamo in pridobimo življenjsko moč ob rednem izvajanju.

Kot zanimivost posredujem tarot karto, ki najbolj sovpada z stanjem strahu in panike:

Tarot Cards of Deception, Conflict and Oppression. Article by Tony Fox Tarot

Devetica mečev, karta male arkane, kateri pripisujemo pomene:

 • Nespečnosti.
 • Stalnih skrbi.
 • Strah.
 • Duševne motnje.
 • Um, ki razčlenjuje in preveč analizira.

 

Category:
  Vedeževanje