Tarot – Karta Pravica – Razlaga

By Rok 5 let ago

Danes sem se odločil, da vam predstavim enajsto karto velike arkane, po imenu Pravica. Najprej bi želel razjasniti nekaj stvari glede te karte. Drži, da je včasih, pri nekaterih različnih kompletih Tarot kart, vrstni red karte Pravica zamenjan. Kot lahko zasledimo v Rider – Waitovemu Tarotu, ta karta nosi rimsko številko 11.

V ostalih kompletih, kot pa je na primer Marsejski Tarot, Tot Tarot (Aliester Crowley) in Angelski Tarot (Doreen Virtue), pa ta karta nosi številko 8. Tukaj ni pravilne ali napačne razlage, saj sam sem opazil, da pri veliki večini kompletov Tarot kart, ki jih uporabljam zase ali za vedeževanje drugim, da nosi ta karta številko 11. Razlog, da je v Rider Waitovem kompletu ta karta postavljena na številko 11 leži v tem, da je avtor (Arthur E. Waite) uporabil določen astrološki sistem in zato je temu primerno zaradi poravnave planetov, to karto oštevilčil s številko 11.

Želim poudariti še nekaj – Pravica je tudi karta karme. Zelo zanimiva mi je interpretacija te karte v Zlatem Tarotu (Barbara Moore in Ciro Marchetti), saj prikazuje žensko, ki ima zavezane oči, nima moči, da bi nam pomagala ali škodila – svojo karmo smo si ustvarili sami.

tarot-pravica

KARTA PRAVICE NA PREROŠKI RAVNI:

To je karta pomembnih odločitev, pravde na sodiščih in pravičnosti na splošno. Kakor lahko vidimo na ilustraciji karte, ima figura na sliki v eni roki meč, v drugi pa tehtnico. Prvi predstavlja iskanje resnice, slednja pa ravnotežje in pravičnost. Figura na ilustraciji karte sedi med dvema stebroma (kot karta Visoke svečenice – II), ki tudi tukaj gre za povezavo med nasprotji. Kadar smo na pragu pomembnih odločitev, karta Pravice svetuje, da moramo položaj pretehtati z različnih zornih kotov in se ne prenagliti v svojih odločitvah.

Morda bi bil posvet s tretjo osebo, ki ni čustveno vpletena, koristen. Nemalokrat se karta pravice pojavi tudi takrat, kadar smo sredi procesa na sodišču ali pa nas pravda na sodišču čaka v prihodnje. Takrat, iz položajev drugih kart, ki se pojavijo zraven, kot vedeževalec precenim, ali se bo boj na sodišču izšel v korist spraševalca. Pravica je nevtralna karta in kadar se pojavi, morajo nad čustveno razgretostjo prevladati poštenost in razum. Na preroški ravni ne nakazuje strogo črno – belega izida, temveč nekaj vmes. Precej zanimiva karta.

POVEZAVE Z ASTROLOGIJO:

Na vsesplošni ravni, karti Pravice vlada Mars v Tehtnici. Mars je planet energije, volje ter podjetnosti, tehtnica pa simbol odločitev in pravice. Torej, tukaj gre za neravnovesje, saj je Mars doma v Ovnu in je njegova narava v očitnem sporu z v veliko pogledih bolj pasivno Tehtnico, ki ima odpor do prepirov. Ampak, kakor koli, je Mars v Tehtnici tukaj ustrezna povezava, ki je kombinacija pameti in poguma, to pa je eden izmed pomenov, ki simbolično osvetljuje to karto. Upam, da sem vam osvetlil karto Pravice ter da ste izvedeli kaj novega in zanimivega o Tarotu.

Vedeževalec Rok

Categories:
  Tarot, Vedeževanje

Z uporabo strani se striniate s piškotki. Več informacij

Stan uporablja piškotke za optimalno delovanje in uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem uporabe strani ali s klikom na "Sprejmi" se s tem strinjate.

Zapri