Tarot – Karta Svečenik – Razlaga

By Rok 5 let ago

Na vrsto za predstavitev je prišla V. Tarot karta velike arkane, ki se imenuje Svečenik. Začeli bomo pri splošni simboliki te karte, predstavitev simbolike pa bo temeljila na Rider – Waitovih Tarot kartah.

Kakor vidimo, ko pogledamo karto, na sliki na prestolu sedi razkošno oblečena figura z veliko zlato krono na glavi, hkrati pa sprejema dva duhovnika. Svečenik in Visoka svečenica sta edini karti v Tarotu, ki nosita verski predznak, le da je pri karti Svečenik le ta bolj očiten, saj Visoka svečenica (Velika arkana II.) vlada okultnemu in skrivnemu.

Svečenik pa za razliko od Visoke svečenica vlada lahko religiji, na splošno je pa bolj praktičen in prizemljen, saj je astrološka dvojnica za to karto zodiakalno znamenje Bika. Na ilustraciji karte je tudi moč opaziti, da figura na karti desno roko dviga v blagoslov, v svoji levi roki pa drži papeški križ. Na dnu karte zraven dveh moških figur opazimo tudi dva zlata ključa, ki simbolizirata ravnovesje med zavestnim in podzavestnim in služita odklepanju skrivnosti.

Čeprav je Svečenik lahko na preroški ravni tudi duhovnik, duhovni učitelj, zdravnik, psihiater, šaman ali zdravilec, ni nujno, da pomensko predstavlja religijo ali Boga – predstavlja namreč le ozaveščenost o drugi razsežnosti življenja – med drugim razlikovanju med dobrim in zlim – sposobnosti, po kateri se razlikujemo od drugih čutečih bitij. Predstavlja namreč lahko tudi prijatelja ali našega partnerja, h kateremu se lahko obrnemo po nasvet in smo prepričani, da nas ne bi nikoli izdal. Vsekakor, kadar se karta Svečenika pojavi pri vprašanjih z odnosi, smo lahko prepričani, da gre za zaupanja vredno osebo.

tarot-svecenik

Karta Svečenika je lahko simbolični sunek v rebra, ki nam prigovarja naj živimo pošteno in v sebi razvijemo duhovne vrednote. Edino pravilo velja, kadar se v polaganju kart pojavijo neugodne karte v kombinaciji s karto Svečenik, da ne smemo biti pridigarski, nepremišljeni in naj ne sodimo o stvareh, ki so izven našega obsega znanja.

POVEZAVE Z ASTROLOGIJO:

Kakor sem že omenil, Svečenik je karta Bika, ampak karti Svečenik vladi tudi planet Merkur (Ki prav tako vlada I. Tarot karti ČAROVNIK) in tudi tukaj ponazarja pomembnost dobre komunikacije. Kadar je karta Svečenika obdana z pozitivnimi in ugodnimi kartami, lahko opisuje zgovorno, spretno osebo ali sogovornika. Upam, da ste v tem članku izvedeli kaj novega in poučnega o karti Svečenik ter, da vam Tarot karte ob mojih člankih postajajo zanimive.

Vedeževalec Rok

Categories:
  Tarot, Vedeževanje

Z uporabo strani se striniate s piškotki. Več informacij

Stan uporablja piškotke za optimalno delovanje in uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem uporabe strani ali s klikom na "Sprejmi" se s tem strinjate.

Zapri