Učenje Tarot kart na zabaven način – prvi del

By Rok 3 leta ago
tarot karte učenje

Velikokrat, ko si kupimo prve tarot karte ali jih zagledamo pri prijatelju, nas pritegnejo. Vendar tarot je kar zapleten sistem in mnogokrat se učenje njegove modrosti “ustavi na določeni točki”. Karte so polne pomenov in mi ne vemo, kako naprej. Zato sem se odločil napisati ta prispevek in z vami podeliti nekaj izkušenj.

Učenje tarot kart

Sprva, moramo izbrati primeren komplet. Jaz še vedno, kakor pri vseh svojih prispevkih do zdaj zagovarjam klasični Rider – Waitov tarot. Ta komplet kart je na trgu v mnogih različicah – od tona barv, prilagojene simbolike do velikosti, oziroma dimenzij samih kart. Načeloma (če se odločimo za ta komplet) je navsezadnje povsem nepomembno, kakšnih dimenzij je, samo, da se simboli jasno vidijo. Zdaj se boste privrženci nekaterih drugih tarotov morda vprašali, zakaj tako zagovarjam ravno tega… In eden izmed teh razlogov je, da so vse karte ilustrirane s prizori in liki. Na primer, Crowleyeve karte vsebujejo samo simbole in za začetnika v veliki večini primerov nikakor niso primerne. Je pa res, da večina kompletov tarot kart na trgu temelji prav na Rider – Waitovem simbolizmu. Zato lahko izberemo tudi katere druge karte – vendar če začnemo s tem tarotom, nimamo prav nobenih težav z razbiranjem in delanjem vpogledov iz drugih tarot kart.

78 kart v kompletu ne glede na to, kateri komplet izberemo je lahko velik zalogaj. Zato je morda tudi priporočljivo, da sprva razdelimo celoten komplet na veliko in malo arkano. In delamo samo z enim od teh setov. Mnenja pri samem učenju tarot kart so si različna, izpostavil bom pa dva najbolj vplivna:

  • Branje kart po intuiciji (opis slike in prve asociacije, katere služijo izrečenim besedam “kaj bi karta pomenila na prvi pogled”). Ta šola zagovarja, da se ne učimo iz knjig in da znanje črpamo z lastne modrosti in lastnega bistva.
  • Branje kart na temelju simbolov, ki se jih naučimo iz knjig. Ta teorija zagovarja to, da simboli podajajo odgovore na naša vprašanja, če jih znamo smiselno povezati s strankinim (ali svojim) vprašanjem. Zagovornik te teorije sem tudi jaz sam, čeprav dajem zelo velik poudarek tudi na intuicijo in nadčutne zaznave pri samem branju kart.

Rezultat iskanja slik za teaching tarot

Poglabljanje v posamezno karto

Kadar se odločimo (ponavadi zavestno), da bi se radi poglobili v naš komplet kart, ki ga morda imamo doma, moramo najprej izbrati primerno karto. Sam sem si nazadnje ob nakupu zadnje knjige za poglabljanje v karte izbral karto Cesarice… Karto lahko izberemo po lastni izbiri ali pa naš komplet “povprašamo” katera bi bila prava za nas in potem delamo na podlagi le te. Knjiga vsebuje 21 vaj, mi smo pa danes v tem prispevku začeli s prvim delom, kjer bom najprej razložil osnove. Navdih bom črpal iz te knjige (21 Ways To Read A Tarot Card – Mary K. Greer). Ko izberemo karto, jo bomo preizkusili v luči vseh teh vaj, ki jih boste lahko delali doma na osnovi tega prispevka. Še boljše bi pa bilo, da si knjigo kupite tudi sami.

Osnove poglabljanja v tarot karte

Karto smo izbrali, sedaj pa je čas, da zavihamo rokave! Naj povem, da vsak različno doživlja tarot, si ga kupi iz različnih razlogov in uporablja v različne namene… S tem je popolnoma vse v redu. Vsak gleda na karto drugače in jo prilagaja svojemu vprašanju, postavitvi – otvoritvi kart, ki jo je izbral. Zato ti pomeni, ki jih bom podajal tukaj morda ne bodo veljali ravno za vas, kajti vi lahko izberete popolnoma drugo karto ali pa na isto karto (morda celo iz različnega kompleta) gledate na povsem drugačen način! Ko boste spoznali, kaj vam karte govorijo, boste vedeli, na čem pravzaprav ste.

Kako poteka učenje tarota?

Izbrana karta vas bo zagotovo sinhrono spremljala v vašem življenju, se pojavljala morda v vaših sanjah, vsekakor pa v vsakodnevnih dogodkih, če boste le dovolj pozorni! Eno pa velja, da se bo tudi pojavljala v vpogledih, ki jih delate sebi ali drugih. In že to je sam plus, da boste karto spoznali iz večih zornih kotov, hkrati pa potrdili znanje, ki ste ga o karti osvojili in vam jo je usoda pripeljala ravno s tem namenom.

Rezultat iskanja slik za teaching tarot

Za konec današnjega prispevka…

Lotite se učenja z vso strastjo in zabavo! Nikoli več ne boste brali tarot na isti način, vaše znanje se bo mnogo razširilo in poglobilo, lahko pa boste naredili teh 21 vaj za vsako karto (seveda počasi). Kar je pa še bolj zabavno – to znanje boste lahko uporabljali pri branju kart – ne glede na to, ali berete sebi, drugim… Iz ene same karte boste dobili odgovore na globoka vprašanja isto, kakor če bi polagali keltski križ ali eno od ostalih zahtevnejših polaganj, hkrati pa boste tudi spoznali, kako se karte povezujejo med seboj in vplivajo druga na drugo.

Pa naj bo naše učenje zabavno…

Categories:
  Tarot, Tarot karte, Vedeževanje

Z uporabo strani se striniate s piškotki. Več informacij

Stan uporablja piškotke za optimalno delovanje in uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem uporabe strani ali s klikom na "Sprejmi" se s tem strinjate.

Zapri