Vedeževanje – Tehnike

By Rok 6 let ago

VEDEŽEVANJE – ZGODOVINA

 

Ljudje so že v pradavnini z različnimi tehnikami vedeževanja iskali odgovore na svoja vprašanja. Opazovali so razna znamenja, vreme in pojave v naravi. Narava sama po sebi je orakelj – le naučiti se moramo njenih simboličnih sporočil, ki nagovorijo našega duha.

Eno izmed najbolj značilnih zgodovinskih stališč je kitajsko stališče do napovedovanja prihodnosti. Sistem Yijing, ki ga sestavlja 64 heksagramov, izhaja iz teh časov.

yijing

Na severu Evrope pa je bilo prisotno drugačno vedeževanje – v tretjem stoletju so prerokovali iz run. V času stare Antike so se ljudje pred sleherno pomembno odločitvijo posvetovali v njihovem preročišču Delfi. V ta čas sega tudi preučevanje in vedeževanje preko astrologije. Istočasno so poganski narodi verjeli v moč Bogov, vilinskih bitij in sil narave.

Cerkev je prepovedala uporabo astrologije, vedeževanje in magije, sočasno pa so Arabci razvili zavidljivo raven astrologije. Še v času, ko so bili ljudje nepismeni, se je vedeževanje širilo z ustnim izročilom, tekom pismenosti se je pa znanje razširilo hitreje.

Tarot vedezevanje

 

VEDEŽEVANJE – TEHNIKE

 

V nadaljevanju članka vam bom na kratko predstavil nekatere od najbolj priljubljenih tehnik vedeževanja, ki se uporabljajo še danes.

VEDEŽEVANJE IZ TAROT KART

Nihče ravno ne pozna pravega izvora Tarot kart, nekateri menijo, da izvira iz Egipta, vsekakor pa ga je v takšni obliki kot ga poznamo danes moč zaslediti v petnajstem stoletju v Italiji. Bogati plemiči, cesarji in kralji so imeli na dvoru tudi umetnike, ki so jim karte izdelovali po naročilu. Obstaja mnogo kompletov Tarot kart, bistvo je pa pri vseh enako.

Tarot sestoji iz 78 kart, ki se delijo na:

  • veliko arkano
  • malo akrano
  • dvorne karte

Velika arkana predstavlja posameznikovo popotovanje skozi arhetipe in vsebuje najpomembnejše karte Tarota. Karte velike arkane so oštevilčene od 0-21 z rimskimi številkami. Začno se z Norcem(0), končajo pa z Vesoljem – svetom(XXI).

Mala arkana simbolično prikazuje vsakodnevne dogodke in pripomore k podrobnješi seansi s Tarot kartami. Oštevilčene so od 1-10, začnejo se z asom in končajo z desetico. Mala arkana je razdeljena na štiri barve oz. sete: palice, kelihi, meči in novci. Sleherno od njih predstavlja določeno področje našega življenja.

Vsaka od serij male arkane ima še svojega paža, viteza, kralja in kraljico. Te se imenujejo dvorne karte. Ponazarjajo določene osebe v našem življenju ali pa nam prigovarjajo, katere od teh lastnosti naj začnemo razvijati pri sebi.

Vedeževanje s Tarot kartami je nekaj posebnega. Slednje so namreč most med našo zavestjo in podzavestjo ter višjim jazom.

vedezevanje iz caja

VEDEŽEVANJE IZ KAVNE ALI ČAJNE — USEDLINE

Vedeževanje iz kavne ali čajne usedline najpogosteje povezujemo z romskim ljudstvom, vendar so ga zgodovinarji zasledili že veliko prej, na Kitajskem, kjer so pridelani čaj cenili kot odlično poživilo. Način vedeževanja iz kavne ali čajne usedline je odvisen od osebe, ki to počne. Na splošno velja, da je za to vedeževanje najboljša čisto bela skodelica, ki omogoča enostavno razlago.

VEDEŽEVANJE S POMOČJO NUMEROLOGIJE

Po Pitagori velja, da so števila bistvo vsega in da ima vsako število svojo edinstveno vibracijo. Ravno tako kot pri vseh sistemih, je vedeževanje s pomočjo numerologije najbolj odvisno od pomenov, ki jih številom pripisujejo različne kulture.

Vedeževanje z numerologijo zajema števila od ena do devet, katerih osnova služi vsem ostalim številom. Številke, ki jih pridobimo s pomočjo numerologije izvirajo iz imena in priimka, datuma rojstva in ostalim pomembnih osebnih podatkov.

VEDEŽEVANJE S POMOČJO ASTROLOGIJE

Vedeževanje s pomočjo astrologije je danes eno izmed najbolj priljubljenih oblik vedeževanja. Področje astrologije zajema raziskovanje simbolnega ujemanja med položaji planetov, zvezd in ostalih nebesnih teles v povezavi z dogodki na Zemlji. Lahko se uporabi za življenje osebe, žival, predmet, dogodek, projekt, odnos, zamisel – skratka, za čisto vse.

VEDEŽEVANJE Z DLANI

Vedeževanje z dlani imenujemo tudi palmistrija ali hiromantija, nanaša se pa na razbiranje oblik, črt in ostalih lastnosti naših dlani ter s tem dobimo vpogled v karakter osebe, njeno življenja, predvsem pa v to, kaj prinaša prihodnost. Ravno tako kakor ostale oblike vedeževanje, naj bi tudi branje z dlani imelo začetke že v prazgodovini. Danes je to ena izmed najbolj priljubljenih in pogostih oblik prerokovanja na celem svetu.

vedezevanje - rune

VEDEŽEVANJE Z RUNAMI

Običajno so rune kamnite, lesene, tudi kristalne ali glinene ploščice z vrezanimi mističnimi simboli, ki izvirajo iz starodavne germanske abecede. Njihova priljubljenost je začela v zadnjem stoletju naraščati, danes pa se še zmeraj uporabljajo kot talismani sreče in za vedeževanje. Beseda runa pomeni skrivnost ali šepet.

VEDEŽEVANJE S POMOČJO BAJANJA

Pri tej metodi vedeževanja so roke ali telo glavni sprejemnik, nihalo ali posebej izdelane bajalice pa omogočijo poglobljeno razbiranje in vedeževanje. Nihalo je sestavljeno iz verižice ali nitke, katero obtežimo s predmetom – kovino, medenino, lesom ali pa kristalom.

Nihala se najpogosteje uporabljajo za odgovarjanje na vprašanja, ki jih zastavimo mi sami ali pa spraševalec. S pomočjo določenega premika nihala (npr. kroženje v smeri urinega kazalca) lahko razberemo, kakšen je odgovor na naše vprašanje. Torej, nihalo odgovarja z odgovori „da“ ali „ne“ in nevtralno.

Vedeževalec Rok

Category:
  Vedeževanje

Z uporabo strani se striniate s piškotki. Več informacij

Stan uporablja piškotke za optimalno delovanje in uporabniško izkušnjo. Z nadaljevanjem uporabe strani ali s klikom na "Sprejmi" se s tem strinjate.

Zapri